2015. november 7., szombat

Warcraft trailer NAGYON részletes beszámoló és elemzés kicsiknek és nagyoknak.

Sziasztok ismét Kaerlo vagyok és végre elérkezett ez a perc is. A warcraft trailer leadása és a fantasy világ világméretű terjedése. Személy szerint 12 éve várom a warcraft trailert még kicsivel a wow megjelenése előttről. Már akkor olvastam róla és  warcraft 3 játék és cinematic-ja miatt nagyon reménykedtem egy epikus filmben, meg hát gyerek voltam bőven el tudtam rajta képzelegni. A star wars 3, narnia, 300 filmek nézése során is arra gondoltam milyen lehet a film, ha egyszer tényleg kijön... És most végre elérkezett a trailer. 
Nos sok ideje olvasom a könyveket, képregényeket és számos bejegyzést a lore-ral kapcsolatosan mai napig is elég gyakran tudok meg újat. De a trailerben teljesen másképp láthatjuk a warcraft 1, azaz az Első Háború történéseit. Tetszik az ötlet, hogy a wow miatt mind a 2 frakció kedvelőinek tetszelegni akarnak a 2 főszereplővel Durotannal és Lotharral. Én személy szerint sose válogattam a frakciók között, de ha választani kéne, akkor Alli párti vagyok. Továbbá meg kell jegyeznem a WoW is csak egy megvalósítása a Warcraft világának ezt igazolják a könyvek és képregények. Szóval kissé eltérő lehet a filmben azoknak akik erre alapoznak.(Lentebb Spoiler lehetősége áll fenn, de próbáltam ezt mindenki számára csökkenteni, ha tudod az alap lore-t hozzá menj tovább bátran.)
A trailer elején egy griffet láthatunk amint elszáll vélhetően Khaz Modan hegyei felett és végül leszáll egy toronyba, ami igazából lehet Kharazan is a történet miatt, DE lehet Dalaran is a mögötte lévő hegység miatt (Alterac Mountains). Illetve meg kell jegyezni, hogy kiderül, hogy a griffen Lothar és Khadgar utazik és őket egy idősebb figura figyeli. Medivh ekkor még nem volt annyira öreg, inkább középkorú bár kezdhet őszülni, de lehet egy mágus a Kirin Torból is. 
Ezután láthatjuk Stormwindet, megemlítem, hogy ez még az első Stormwind, nem az ami a játékban i ismert. Ezután ismét Khadgart láthatjuk, amint belép a Kirin Tor tanácsába a Levegő Termébe, ez egy illúziókkal körülvett terembe, ahol az időjárás a hangulattól függően változik.Hát nem király? :D

Ezután láthatjuk Lothart, majd egy várost lerombolni, ami tudásom és látásom alapján a Redridge mountains-ban lévő Lakeshire lehet.  (A második háborúban az orkok megtámadják Southshore városát ez tény, de ez még az Első háború)


Ezután jelenik meg a csatajelenet a portal mellett, ahol Lothar megborzadva tekint egy leszúrt személyre, akin aranypáncél van. Itt egy kis SPOILER lehet: Az Első Háború során Garona leszúrta Llane királyt, azonban a wow comic-ban, az utolsó őrizőben a stormrage-ben és más novellákban is úgy volt leírva, hogy a Trónteremben Stormwind ostroma közben Garona elárulja és leszúrja a királyt.. Mivel a leszúrt személy vállasa nem oroszlánmintájú remélem, hogy nem ezt a jelenetet alakítják át a filmben. [Illetve a trailer estéjén mutatták be a Anguish and Sorrow nevezetű tőröket a rogue-knak artifact fegyóként és ott azt írták ezekkel ölte meg Llane királyt. Bár a legendary meg a blizzard máshogy gondolhatja]


Ezután a vélhetően Black Morrasban lévő embereket támadják meg az orkok ahogy látom a Horde főnőkének Blackhand vezetésével. És Lothar ismét holtakat kutat.


Egy pillanatra megjelenik Llane király, majd pedig irány Draenor, az orkok szülővilága. Itt Durotant, Orgrim és Draka sétálnak a kiszivárgott filmből megtudva a Dark Portal felé, ahol már az ork klánok összegyűltek, hogy átlépjenek az "új világba". 


Majd egy griff repülés kiláthatóan Elwyn Forest felett és ismét Durotan és Orgrim áll Westfallban, vagy farmok között, vagy ez a falu lehet Moonbrook, ahova a sztori szintén eljutottak az orkok. :)


És meg is jelenik Durotan és Draka gyermeke a kis Thrall. A Klánok ura szerint Alterac Valley-ban született Thrall. Illetve a könyv szerint, ha Durotan és Draka is már eddigre bezöldültek a járványtól, amit az átok okozott. Ahogy a filmben és a WoD-ban láthatjuk ezt a Blizzard már úgy gondolja, hogy közvetetten a démonvértől lesznek csak zöldek az orkok.. 


És ezután láthatjuk, amint a királyság vagy szerintem itt most a királyságok vezetői összegyűlnek. Ekkor 7 emberi királyság van (Azeroth [Azaz STormwind királysága], Stromgarde, Gilneas, Alterac, Dalaran, Lordaeron és Kul Tiras) és 3 törp nemzet (Bronzebeard-ek Khaz Modanban, Dark ironok Blackrock mountains mélyén, és a Wildhammerek északon Hinterlandson) illetve a tündék királysága északon Quel'thalas.


Középen Llane királyt láthatjuk, balra tőle mágusokat talán Dalaranból és hopp egy törpöt is, aki csak Khaz Modanból jöhetett szerintem. Legalábbis törpnek látszik. És igen tündéket is Llane-nel szemben, azok is lehetnek Kirin Tor-i mágusok. Quel'thalas elfjeit csak a Második Háborúban veszi rá Lothar a szövetségre. De viszont itt a szöveget is kiemelem, hogy Llane király a szövetséget javasolja Azeroth megmentéséért. Lore szerint a többi királyság nem hitte el Stormwind-nek, hogy zöldbőrű szörnyek támadták meg őket. 

Ezután pedig nézzük is meg Azeroth királyságát egy gyönyörű képen, professzionális paint-tudásommal megszerkesztettem kissé..

Ezután kinézetre lehet, hogy Ner'zhult látunk vagy egy shámánkát és villámokat. Az ork sámánok használnak villámokat, akik mostanra Gul'dan miatt már elvesztették erejüket, szóval itt más varázslat lehetséges. (Egy kiszivárgott trailer miatt itt nem Ner'zhul lehet szerintem, de Medivh varázsolhat.)


És itt is van egy kis ork település, vélhetően lent délen Black Morassban vagy Swamp of Sorrow-ban. Itt az Első Háború alatt két ork település alakult Stonard és Rockard, lehet, hogy ez valamelyik a kettő közül?


Ezután Garona-t látjuk rácsok között, Garonát elkapták az emberek, de még nem bíznak benne. Garona ekkoriban azt hitte, hogy ő félig ork és félig ember, illetve tudni kell, hogy igazából félig-dranei és Gul'dan erőszakkal nevelte a kémjének. 


Ezután Durotant láthatjuk és Orgrim, ahogy az orkok sorsáról beszél, hogy nincs visszalépés a már kihalt világukra.

Majd hopp egy csatajelent, ami a kép és ismereteim alapján szintén REDRIDGE MOUNTAINS-ban lehet Stonewatch keep-nel, ahol mai napig orkokkal találkozhatunk a Blackrock clan-ból. (egyébként ez a klán Blackhand és Orgrim klánja).

És jön Durotan, aki a népe megmentéséért lepaktál az emberekkel. Az orkok ugyanis egy átok miatt vérengzenek becstelenül. És Deadwind passban találkozik Azeroth oroszlánával, (ragnar XD) Lotharral, az ARANYVÉRTES Llane királlyal, Szövetségi páncélban lévő Garona-val és Khadgarral. Durotan mögött a blackrock hegy lenne látható?


És Khadgar szárnyal griffjén a repülő Dalaranba. Dalaran, a varázslók városa ekkor elvileg még lent volt a földön, de egyes városrészei már lebegtek. Vagy Medivh ténykedéseiről jött beszámolni, vagy meghívni őket egy TÁRGYALÁSra Stormwindbe.


Llane király Lothart kérdezi, hogy megbízhatnak-e valakiben. Ez a valaki lehet Garona legnagyobb eséllyel, de talán már Medivhről [Aki Llane és Lothar jó barátja, de Khadgar beszélhet furcsa dolgokról] van szó vagy épp Durotanról a találka miatt.

Az események eléggé fergyorsulnak a zene pörög a hype megy, ahogy Durotan is száguld. Illetve Blackhand bedob egy lovat az emberek közé, mert az úgy a menő... A szövegből halhatjuk, hogy az emberek számára az orkok lelketlen szörnyek, ezért jó dobás a kis Thrall, aki épp megmutatja a nézőknek majd, hogy az orkok igenis érzelmes lények. Van bennük szülői aggódás, szeretet, büszkeség. Nem Gyűrűk Urás orkok.
És Durotan pofán vágja Gul'dant mert hát elég rosszat tett a népével...

Lothar pedig elég közel Garonához.. o.o Azt tudom, hogy Garona meg Medivh eléggé szoros kapcsolatba kerültek, de Lothar? o.O Vagy csak nekem tűnik eléggé forró helyzetnek?


És Stormwindben Lothar rúnakardját emeli és mögötte egy sír látható. (Llane? Vagy a régi sztori szerint a háború első éveiben hal meg Adamant király Llane apja.) És az első sorokban nem a nyugdíjas klub tagjai láthatóak, hanem elfek, vagy a Kirin Torból vagy csak mágusok, vagy Quel'thalasból. Mindenesetre Lothar mögött Khadgart láthatjuk, Varia királnyét, talán az ifjú Varian királyt (aki Mellesleg remélem a Legion-ben nem hal meg.)


És a pörgős csatajelenetek között láthatjuk Blackhand bácsit, amint épp nem tetszését fejezi ki az emberekkel való szövetség miatt.. Durotan meg csak lazán leveri a zöld átkozott orkocskákat, a népe érdekében.. És hopp egy Draka menekül a kis Thrallal és egy mózeskosárban útnak engedi, hogy megmentse életét. Na a Klánok urában ez úgy volt, hogy Thrallt szimplán a holtestek mellett találja meg Aedalas Blackmore. 


És a csata hevében Durotan zöld orkok között van, már levetve Viharfog farkasbundáját magáról, hogy ordítson egyet? o.o És Lothar pedig mezitláb ugrik egy griffre. Lehetséges, hogy Lothart letartoztatják, mert az orkokat nem tartja szörnyetegnek és amiatt menekül? (könyv miatt lehetséges továbbá, hogy Medivh menősködik a griffel, ekkoriban középkorú volt, de őt is lehet fiatalnak ábrázolni. Egy korábban megjött kamerás traileren meg medivh kicsit lothar-osnak nézhető, elvileg szinte egykorú vele, de ez lehet meredek elmélet a torony azonban amiből kiugrik Karazhannak vélhető)Vagy hívja a kötelesség és messze van a legközelebbi wc? És csata a Dark Portalnal megint.



A lore át van írva valóban egy jó pár esetben és máshogy történnek a dolgok, ez a film miatt érthető. A világ sajnos még mindig nem elég nagynak van megvalósítva számomra a képek alapján. Lothar itt nem egy őszülő, igazság bajnoka, türelmes, nyugodt, de igazságos lovag. Inkább tűnik akciófilm szereplősebnek, mint Történelmi személyiségnek. Durotan itt eléggé ellenszegülő és békés, ki nem nézném belőle, hogy valamikor draneiekez is lemészárolt. Ettől függetlenül a trailer MÉG ÍGY IS epikus és monumentális. Christie Golden írja elvileg az új Durotanos könyvet a film felvezetésére, nem tudom mit szólt hozzá, hogy kicsit átvariálták könyvét. (ő írta a klánok ur
át, amit többször említettem).

2015. október 30., péntek

Ragefire Chasm-Tűzesdüh Üreg

Sziasztok ismét Kaerlo vagyok és arra gondoltam elkezdenék foglalkozni a játékban található instance-ok történetével. Hiszen sokunk számára izgalmasabbak ezek a kihívások, ha meg van töltve tartalommal. Először is a klasszikus insták történetét akarom nektek bemutatni, közülük is a legkönnyebbel, Ragefire Chasm-mal.


Amikor Thrall megalapította Orgrimmar városát, egy jó barátját kérte meg az építések levezetésére. Egy goblint, Gazlowe-t, aki sokat segített valóban a város felépítésében. Gazlowe úgy vélte, hogy kellene egy kutat is építeni a város számára, ezért mélyre fúrt a város alá, hogy forrást találjon, azonban a csapata addig ásta a lyukakat, hogy az egyikből agresszív troggok bújtak elő. Azonban nem lehetett mindenütt csak úgy robbantgatni be a járatokat, ahogy a bajnok Rexxar tette, ugyanis azok veszélyeztették volna a fővárost. A járatok nagy részét ezért lezárták, de továbbra is volt út lefele a troggok által kialakított lávás ösvényekre.
Zordtotem Magatha Úrnő (Magatha Grimtotem) megpróbált békét kötni a troggokkal, azonban tauren küldöncei nem tértek vissza…
A veszélyek ellenére voltak orkok, akik lemerészkedtek a barlangok mélyére és ott is éltek. Az Árnyék Tanács (Shadow Council) egyik szektája, a Perzselő Penge (Searing Blade) tagjai ugyanis kihasználták a hely rejtettségét és a mélyben gyakorolták sötét mágiájukat. Idővel a boszorkánymesterek Jergosh vezetésével démonokat hoztak át. Így érkezett meg Taragaman a felguard és Bazzalan a szatír is, akik már komoly fenyegetettséget jelenthettek az orkok városára és az egész Horda számára.

Azonban akkoriban ott volt Orgrimmarban a nagy Hadúr Thrall, és sejtette, hogy árulók lehetnek a városban. Először is kalandorokat küldött, hogy mindent kiderítsen az árulónak tűnő boszorkánymesterről, Neeru-ról, aki a Lángoló Penge (Burning Blade) vezetője volt. A kalandoroknak sikerült elhitetni Neeruval, hogy ők is a szekta tagjai és az áruló elárulta saját magát. Thrall ezeket a kalandorokat küldte a barlangok mélyére, hogy számoljanak le az ott lévő démonokkal. Neeru is megkérte a kalandorokat, hogy öljék meg a Perzselő Penge egyik vezetőjét, Taragamant, ezzel a művelettel óhajtotta ugyanis elnyerni Thrall bizalmát. Így kiderült, hogy a Perzselő Penge és a Lángoló Penge két különböző szekta gonosz célokkal, akik csak megtűrték egymást a Tüzesdüh Üregben. Mindkét szervezet át akarta venni az Árnyék Tanács egykori szerepet. A kalandorok elintézték feladatukat, és a troggok között megtalálták Magatha egyik küldöncét is, amiért a Zordtotemek vezetője hálás volt.
A hasadás (Shattering) után érkezett meg a Sötét Sámán (dark shaman), aki leszámolt a troggokkal és a Perzselő Penge kultistáival, akikkel a Tűzföldekről (Firelands) megidézett bestiáit etette. A szövetséges SI:7 kémek úgy gondolták a barlangokról, hogy Pokolsikoly Garrosh volt az, aki a sámánokkal akart egy erős sereget felállítani a Tűzföldekről, azonban voltak olyan renegátok, akik ezt a sereget Orgrimmar elpusztítására akarták használni. A szövetségtől SI:7 ügynökök, a Hordától pedig Kor’kron katonák próbálták legyűrni a veszélyt, azonban nem sikerült nekik és kalandoroknak kellett őket kimenteni.
Jelenlegi Bossok:
Adarogg
A sámánok által beidézett tűzkutyák egyike, aki számos troggot evett már meg és ezzel lett fajtájának legerősebbike.
Sötét Sámán Koranthal (Dark shaman Koranthal)
Valamikor a az Alkonyat Pörölyének (Twilight’s Hammer) dolgozott, azonban mikor a szervezet elbukott, ő és sámánjai elbújtak a Tüzesdüh Üreg mélyére, hogy ott folytassák sötét tevékenységüket.
Sárbendő (Slagmaw)
A többi féreggel ellentétben őt nem tudták megszelidíteni a sámánok. Sőt ez a hatalmas kukac mindent elpusztít, ami és aki meg akarja őt akadályozni az ásásában..
Gordoth lávaőrző (Lava guard Gordoth)
Gordoth önhittséggel és hatalomvággyal szívta ki az energiákat a Tűzföldekről, amelyek később azután szörnnyé változtatták az egykori sámánt.



Miután leszámoltak az újabb fenyegetéssel, Garrosh átépítette a barlangokat és elnevezte azAlsóállásnak (Underhold). Orgrimmar ostromakor ezen az ösvényen kellett keresztül vágniuk a Horda és Szövetség bajnokainak.


2015. augusztus 16., vasárnap

Blackhand képregény

Újabb letölthető történetet teszünk nektek közzé a blogon, hiszen ezzel a céllal indult el 4 éve az oldal. Ezúttal a hivatalos oldalon képregényként megjelenő Blackhand című történet érhető el, amelyet Kaerlo fordított le nektek, és amely a Blackrock klán vezetőjéről, Blackhandről, vagyis Feketekézről szól.
A történetet itt tudjátok elolvasni és letölteni.

Gelbin Mekkatorgue

Sziasztok! Kaerlo vagyok és ezt a cikket most én írtam számotokra egy olyanWarcraft karakterről, akiről nem sokat lehet hallani vagy tudni. Ez a személy pedig Gelbin Mekkatorque, azaz a gnómok királya. Ez a cikk elérhető a https://wowloreforditasok.wordpress.com/2015/05/09/gelbin-mekkatorque-irta-kaerlo/#more-788 linken.
A gnómoknak nincsen kifejezetten királyuk vagy királynőjük már legalább 400 éve.
Helyette ők a legmagasabb rangú hivatalnokot választják meg, aki ellátja ezt a szolgálatot.gelbin1
A legmagasabb tisztviselő Gnomereganban a Főgépész (High Tinker), a fortélyos Gelbin Mekkatorque, aki már több évtizede látja el ezt a szolgálatot. Gelbin minden idők egyik legnevesebb feltalálója (találmányai többek között: a Robotcsirke, a javító robot, a giromatikus micro beállító), emellett egy mélyen tisztelt és tehetséges vezető. Amíg hivatalban van, addig viselheti Gnómok Királya címet, ami jelen esetben persze nem örökölhető, ez inkább csak egy cím.
Amikor a troggok megtámadták Gnomeregant, vélhetően az uldamani ásatások következtében, Gelbin a fortélyossága ellenére sem tudott megfelelő haditervet kieszelni, ezért elfogadta tanácsadója, Sicco Thermaplug tanácsát: fürdessék meg a várost mérgező sugárzásban. Azonban a fegyver által több gnóm esett el, mint trogg, és a túlélők nagy része pedig leprás gnómmá alakult át. Az egészséges túlélők végül Vaskohóban (Ironforge-ban) találtak menedéket, itt azonban Gelbin hírt kapott az eltűnt Sicco Thermaplug-ról, arról, hogy túlélte a támadást és kikiáltotta magát Főmérnöknek, Gnomeregan urának, és valószínűleg egész végig tudott a trogg támadásról. Emellett Gelbin azt is megtudta, hogy a város mélyén túlélő gnómok várják szinte reménytelenül a segítséget.
gelbin2
A hír hallatára Gelbin bátor hősöket küldött Gnomereganba, akik legyőzték az árulót. Azonban az információk arra utaltak, hogy a volt tanácsosa életben maradt, és csak egy mását tudták legyőzni a hősök. Emiatt Gelbin számos haditervet eszelt ki városának visszafoglalására és létrehozta az Operation: Gnoemregan nevezetű akció tervét, ami egy briliáns több fázisú támadás volt a város felszabadítására és a valódi Thermaplug elfogására. A hadműveletben számos nagyeszű gnóm segített neki, mint például „Doc” Cogspin, Tread kapitány és Drill Steamcrank. A bázisát pedig Gnomeregan kapui előtt építette ki, melyből később megalapította Új Mérnőkvárost (New Tinkertown). A Gnómok Királya elkezdte összegyűjteni a hadműveletre alkalmas gnómokat, és a Szövetség összes faja közül toborzott kalandorokat, akik bátran segítenek azóta is az elbukott város visszafoglalásában és a mélyén rejlő páratlan technológiák megszerzésében.
Ha zseniális és elszánt terve sikerül, Gelbin Mekkatorque lesz az a személy a történelemben, aki felszabadította az általa elvesztett fővárost, és visszafoglalta azt, mint Azeroth földjének innovációs központját.
Számos túlélő gnómot sikerült a sugárzástól megtisztítani, akik segítik harcoló társaikat, így a gnómok szép lassan újra elérhetik majd korábbi népességszámukat. Bátor hősök segítségével sikerült végül legyőzni az áruló Thermapluggot, és Gnomeregan úgy néz ki, hamarosan teljesen felszabadul. A Hasadás (Shatteritn) során Geblin személyesen is megküzdött Therampluggal. Nagyfokú alkalmazkodó képességének köszönhetően a Thermaplugg által állított csapdával ő volt az, aki levágta az áruló lábait.gelbin4
Vaskohói menedékében Gelbin számos új repülőgép modellt tervezett, illetve az élőholtak elleni fegyverek kutatásában is részt vett, és még sokféleképpen segítette a Szövetséget briliáns elméjével.
Egyike annak a gnóm párosnak, akik a Mélyenfutó Villamost (Deeprun Tram-et), a Vaskohó és Viharvárad (Stormwind) közötti metrót tervezték. A gnómok általában párosával terveznek, hogy amíg az egyik mérnök megpróbál mindenféle őrültséget és eszközt felhasználni az elkészítés során, addig a másik próbálja az „őrültet” ebben megakadályozni és kordában tartani. Nos, hogy Gelbin melyik szerepet látta el, ezt nem tudni.
A Vaskohói Sörfesztivál (Ironforge Brewfest) során szokása a rendezvényen személyesen is megjelenni robotcsirkéjén ülve és részt venni a programokon.
Számos technológiát és tervet készített a Szövetség számára a pandariai partraszállás során is.
A Siege of Orgrimmar hadjárat során ő is megjelent a város elleni harcban és gnóm csapatait vezette a goblinok ellen a város alatt.

Hamuul Runetotem

Sziasztok! Ismét Kaerlo vagyok és a mai napon egy szintén nem sokat emlegetett hősről fogok nektek mesélni. A mai téma: Rúnatotem Hamuul (Hamuul Runetotem). Ez a cikkem elérhető a https://wowloreforditasok.wordpress.com/2015/05/31/hamuul-runetotem-irta-kaerlo/ linken is.
Akiknek semmit sem mond ez a név, azoknak elárulom, hogy ő a tauren druidák vezetője, Cairne és később Baine tanácsadója, Malfurion és Cenarius tanítványa, a Trisfal Új Rendjének tagja és még sorolhatnám. :)
Hamuul
Hamuul mindig próbálta fenntartani az egyensúlyt a természet és Azeroth lakósai között, részben ennek köszönhette a barátságát Malfurionnal, akivel még a Lángoló Légió ellen harcoltak együtt a Harmadik Háborúban. Az elf segítette a taurent elindítani a druidává válás útján, aki pár év alatt elismertté vált ezen a téren.
Rúnatotem Hamuul egy idős druida, akit Mennydörgés Szirten (Thunder Bluff) lehet látni, ahol druidákat tanít, illetve a kalandorok a Sirámok Barlangjában (Wailing Caverns) találkozhattak vele először.  Akik ismerik azok tudják, hogy ahhoz képest, hogy öreg és ritkán megy el a városból, nem lehet őt semmibe venni. Ő tudott Naralexről, a Karomdruidáról, aki a barlangrendszer forrásával akarta újraéleszteni a Pusztaságok (Barrens) természetét, élővilágát, azonban belekerült a Rémálomba (Nightmare) és akaratlanul is kivetítette az ott lévő szörnyűséget a valóságra. A helyzetet végül bátor hősök oldották meg, akik megszerezték a 4 smaragdot, mellyel sikerült kimenteni Naralexet az álmából. Hamuul végül elárulta a hősöknek, hogy ő félt bemenni a barlangrendszerbe, mert lehetséges volt, hogy ő is bent ragad az álomban.
Mennydörgés Szirten Hamuul fontos tagja a közösségnek, kortársai őt tartják az egyik legbölcsebb druidának. (Ami igaz is szerintem) Emellett elkötelezett tagja a Cenarion Körnek (Cenarion Circle).
hamuul2Amikor Varian és Broll megküzdöttek a dühöngő föld elementállal a Látomások Medencéinél (Pools of Vision), megjelent Hamuul. A druida meghívta őket sátrába és elmesélte Variannak, hogy ki volt Lo’Gosh. Végül Hamuul egy hipogriff tollat adott az emlékeit vesztett királynak. Broll szerencsére tudta, hogy ezzel a tollal meg tudnak idézni egy hipogriffet, amivel el is menekültek a tauren városból és ezzel együtt fogságukból is.
Később Hamuult meghívták Trisfal Új Rendjébe, ahol a druidákat képviseli a tanácsban és ő is segített Med’annak megállítani Cho’gall gonosz tervét. Pontosabban mondva, az erejének egy részét kölcsönadta neki.
Hamuul akkor is fontos szerepet kapott, amikor  a Rémálom megtámadta Teldrassilt és Azeroth lakosságát. (Stormrage novella) Hamuul itt már közelebbi barátságot ápolt Brollal. Ők is segítettek Teldrassil megtisztításában és Malfurion felébresztésében. Amikor rájött, hogy Fandral igazából nem gyógyítani akarja a fát, hanem azt is a Rémálommal (Nightmare) akarja megfertőzni, az elf őt, Shandris-t és Naralexet is fogságba ejtette, hogy ne tudják őt megállítani. Itt jegyezném meg, hogy Hamuul sosem kedvelte Fandralt, aki szerint csak az elfek lehetnének druidák. Végül Malfurion visszatért Teldrassilra és megmentette a foglyokat, majd elkezdődött a harc a Smaragd Álomért (Emerald Dream) és Azerothért. Hamuul ekkor elmesélte a többi druidának, hogy Fandral mire is készült, ezzel sikerült maguk mellé állítani őket. Miközben a Smaragd Álomban harcoltak Azeroth lakosai, ő ébren maradva védte azok fizikai testét. A győzedelmes harc után elvállalta Lucan Foxblood, az ember taníttatását, aki a Smaragd Álom szülötte lényegében.
hamuul3Mióta Cairne-t megölte Garrosh, segíti Baine-t az Egyesült Tauren Törzsek vezetésében. Ő is részt vesz a quilboarok elleni hadjáratban a Napjárókkal és Baine-nel, amellyel kimentik Garrosh-t is és több száz malackát vágnak le. :) (Vérpatás Baine: Ahogy előttünk apáink c. novella)
A kataklizma során pedig Hiszérával (Ysera), Malfurionnal és számos hőssel, őssel és druidával védték Nordrassilt Ragnaros támadásától. Hamuul csúnyán meg is sérült a Leyaraval vívott harcban, de miután felépült, ő továbbra is mindent belead a világ megmentésébe. Végül ő, Malfurion és a visszatért Khenariosz szembeszálltak a Tűzúrral az elementálok síkján.
A részleteket keressétek a novellákban (Stormrage), képregényekben (Wow Comic) és a WoW-ban. Remélem még találkozunk Azerothon. ;)
Vége

Napjáró Dezco

Sziasztok! Ismét Kaerlo vagyok és a mai témánk a Napjárók (Sunwalkers), azaz a Tauren paladinok, illetve a Látnokok (Seers), azaz a tauren papok. Vágjunk is bele! Ez a cikk elérhető még az alábbi linken: https://wowloreforditasok.wordpress.com/2015/06/15/a-tauren-napjarok-irta-kaerlo/#more-842;)
napjárók1
Ragyogósörény Aponi
Napjárók és Látnokok: Néhány évvel ezelőtt, még a Lidérckirály (Lich King) elleni háborúk alatt a tauren harcosnő, Ragyogósörény Aponi (Aponi Brightmane) lesérült és alkalmatlanná vált a harcra. A Horda hazaküldte őt Mennydörgés Szirtre (Thunder Bluff), azonban a csalódott Aponi továbbra is segíteni akart a Horda seregeinek és a saját fajtájának. A háború ideje alatt ő és barátja, Bölcsszél Tahu (Tahu Sagewind) el kezdtek tűnődni a Földanya (Earthmother) igazi természetén, és hogy vajon mivé fejlődtek ki a tauren druidák az idők kezdete óta. A druidizmusról való tudásuk az éjelfektől származik, akik az éj szülöttei, de úgy tűnik, a Földanya másik szeme, a nap, An’she a taurenek számára feledésbe merült az idők során. Tahu azon kezdett el tűnődni, hogy vajon mi történne a taurenekkel, ha a nap erejét, fényét kezdenék el használni. Talán tanulmányozniuk kellene a Földanya második szemét is. Végül ez a felismerés volt az, amely elindította a tauren papok és paladinok születését. Tahu végzett a druidizmus művészetével és ő lett az első tauren pap, míg Aponi a harcosok útját hagyta ott, hogy ő legyen az első tauren paladin. És létrejött a Napjárók rendje. De hogy őszinték legyünk, tauren papok elvileg elszórtan, kevesen, de léteztek már a tauren mitológiában.
napjárók2
Bölcsszél Tahu
An’she a napot, míg Mu’sha a holdat jelképezi a tauren mitologiában. Mu’Sha Elúnt jelenti az éjelfek számára. Minden reggel, mikor An’she felébred, vérzik, a fényét áldozza fel, hogy tudassa a taurenekkel: a hajnal közeledik. A tauren paladinok és papok tisztelik a Fény által keltett reményt, és hiszik, hogy a Földanya süt a világra An’she-n keresztül. Míg az éjelfek csak Elúnt tisztelik, addig Tahu úgy véli, hogy An’she ellentéte Mu’shanak, és csak a kettő együtt hozhatja el a Földanya egyensúlyát, ezáltal egy új áldást is a taurenekre. Ezért van szükség a druidákra és a papokra is egyaránt. A Kataklizma során An’she ereje megjelent vörös lángok vagy aranyozott mágia formájában is. A taurenek An’she nevére egyaránt használják a Fény és a Nap szót is.
Látnoknak nevezzük a taurenek között lévő legerősebb gyógyítókat, illetve a papokat. Egy törzsön belül a legerősebb három gyógyító kerül a Törzsfőnök mellé támogatónak.
A Napjárók Rendje lényegében a tauren paladinok rendje. Egyre fontosabb részét képezik a tauren társadalomnak, előfordult már, hogy maga Vérpatás Baine (Baine Bloodhoof) használta fel őket akciókra, mint amikor Garrosh kimentésére indultak a Quilboarok ellen. Vagy Napjáró Dezco akciója. (A cikk másik részében olvashatjátok történetét)
Mivel a fény nem válogat a fajok között, ezért nem is annyira nehéz elképzelni, hogy a taureneket is elérje. Több faj is használja a Szent Fény (Holy Light) erejét, azonban a különböző csoportokban és vallásokban is máshogy testesül meg, például az éjelf papok és papnők, mint Tyrande, Elún, a Hold Istennő áldását látják benne, Velen Próféta a Naaruk erejének tartja, míg Uther az egyén és az univerzum összhangját látta benne. Itt fel akarom vetni a kérdést: Előfordulhat, hogy An’she egy Naaru? Lehetséges, hogy An’she és Mu’sha együtt jöttek Azeroth-ra? Talán amíg Mu’sha a trollokat és éjelfeket közelítette meg, addig An’she az embereknek és törpöknek mutatta meg a fény erejét?
“Mindig a hajnal előtt van a legsötétebb… de a hajnal eljön, a nap felkel és az egyensúly eltolódik oda, ahova kell.” -Ragyógósörény Aponi
Napjáró Dezco a Hajnalüldöző (Dawnchaser) törzs vezetője. Baine őt és törzsét küldte el Pandariába, az új és akkor még ismeretlen kontinensre. A törzs hajói azonban viharba kerültek és három el is pusztult abban. Végül csak az utolsó hajó volt képes rátalálni Pandariára. Dezco terhes feleségénék a látomásai vezették el őket oda, és végül Krasarang Vadonjaiban ( Krasarang Wilds) kötöttek ki. Az ott megerősödő Sha sötét ereje megbetegítette Dezco feleségét, és a segítségért küldött Chezin is meghalt, így végül Dezco kalandorokat küldött, hogy hozzanak el bizonyos gyógynövényeket, amelyek megmenthetik a feleségét. Leza, Dezco felesége végül meghalt, azonban újszülött ikreit sikerült megmenteni. Dezco tovább indult északnak törzsével és eljutott a Négy Szél Völgyébe (Valley of Four Winds), ahol segítettek a pandareneknek visszaverni a mantidokat egészen Kun-Lai Oromig (Kun Lai Summit), a Fehér Tigris Templomáig (Temple of the White Tiger). Itt találkozott Dezco Anduin Wrynn herceggel, akiről még Baine mesélt neki. Dezco, mivel megkedvelte Anduint, elhatározta, hogy megvédi a herceget és együtt kértek a Magasztos Égiektől (August Celestials) bejutást az Örök Virágzás Völgyébe (Valley of Eternal Blossoms). Így léphettek be a pandarenek a Horda és Szövetség tagjaival a völgybe. A Horda tagjait a Két Hold Szentélyénél (Shrine of the Two Moons) helyezte el az Arany Lótusz (Golden Lotus). Azonban Dezco rájött, még nincs vége útjának. A völgybe a moguk is visszatértek és Dezco-nak kellett elsimítania a jelenlévő Hordások konfliktusait is. Lényegében ő lett a Két Hold Szentélyének a vezetője is.
napjárók3
Eközben az Arany Lótusz tagjai megtudták, hogy csecsemők vannak a Völgyben, amelyek közül az egyiknek az a sorsa, hogy a szervezet tagja legyen. Dezco a feleségének tett ígérete miatt nem volt képes egyik fiát sem átadni az idegeneknek. Ezért megpróbált elszökni vissza, Mennydörgés Szirtre. Azonban a moguk miatt kénytelen volt egy csapat menekülttel együtt utazni, akik között jelen volt három Arany Lótusz tag is. Habár csalódtak Dezco döntésében, mégsem állították meg döntésében. Az egyik éjszaka leple alatt azonban moguk támadták meg a csoportot és Dezco egyik fiát, Vöröstülököt (Redhorn) ellopták. Mokimo, a hozen könyörgött, hogy bízza rá Dezco Felhőpatát (Cloudhoof), a másik fiát, amíg Dezco elmegy Vöröstülökért. Dezco azonban nem engedett a kérésnek és fiával ment el Vöröstülökért és harcba keveredett a mogukkal. A csata során Mokimo testével akadályozta meg, hogy a kis Vöröstülököt megöljék. Dezco azonban csak a harc után szembesült azzal, hogy a másik fia a kosarában meghalt a csata alatt. Dezco és Mokimo elvitték a mérgezett Vöröstülököt a völgy szent vizeihez, hogy meggyógyítsák őt. Ekkor Chi-Ji képe jelent meg és meggyógyította Mokimot és a csecsemőt. Mokimo felajánlotta, hogy elkiséri Dezco-t hazájába, Dezco azonban megértette, hogy a Völgy számára egy új otthont jelent és fájó szívvel, de átadta megmaradt csecsemőjét Mokimonak.
Később amikor Garrosh majdnem megölte Anduint, a paladin maga vállalta, hogy elkíséri a herceget a Ködben lévő Fogadóba (Tavern in the Mists), hogy ott találkozhasson Wrathionnal. Még később pedig a vérelfek oldalán harcolt a Vihar Szigetén (Isle of Thunder).
napjárók4
Amikor pedig Garrosh elkezdte az ásatásokat az Örök Virágok Völgyében, Tharan Zhu elküldte Dezco-t a Völgyből. Dezco állta a pandaren haragját, és elmagyarazta Tharan Zhu-nak, hogy ez nem a Horda bűne, csupán egyetlen személyé, és hogy a Hordán belül hamarosan felkelnek Garrosh ellen, csak adjanak nekik időt. Tharan Zhu ismeretségükre való tekintettel adott a taurennek egy kis haladékot, hogy Garrosh-t bíróság elé állítsák.
Miután a Völgyet bemocskolták, Dezco, Nala és a Hajnalüldöző törzs bátor tagjai csatlakoztak az Arany Lótusz Védőihez a Két Hold Oltára előtt. Dezco részt vett Orgrimmar ostromában is.
Vége, mármint csak ennek a cikknek, de a Warcraft világában még története folytatódik. ;)