2015. augusztus 16., vasárnap

Napjáró Dezco

Sziasztok! Ismét Kaerlo vagyok és a mai témánk a Napjárók (Sunwalkers), azaz a Tauren paladinok, illetve a Látnokok (Seers), azaz a tauren papok. Vágjunk is bele! Ez a cikk elérhető még az alábbi linken: https://wowloreforditasok.wordpress.com/2015/06/15/a-tauren-napjarok-irta-kaerlo/#more-842;)
napjárók1
Ragyogósörény Aponi
Napjárók és Látnokok: Néhány évvel ezelőtt, még a Lidérckirály (Lich King) elleni háborúk alatt a tauren harcosnő, Ragyogósörény Aponi (Aponi Brightmane) lesérült és alkalmatlanná vált a harcra. A Horda hazaküldte őt Mennydörgés Szirtre (Thunder Bluff), azonban a csalódott Aponi továbbra is segíteni akart a Horda seregeinek és a saját fajtájának. A háború ideje alatt ő és barátja, Bölcsszél Tahu (Tahu Sagewind) el kezdtek tűnődni a Földanya (Earthmother) igazi természetén, és hogy vajon mivé fejlődtek ki a tauren druidák az idők kezdete óta. A druidizmusról való tudásuk az éjelfektől származik, akik az éj szülöttei, de úgy tűnik, a Földanya másik szeme, a nap, An’she a taurenek számára feledésbe merült az idők során. Tahu azon kezdett el tűnődni, hogy vajon mi történne a taurenekkel, ha a nap erejét, fényét kezdenék el használni. Talán tanulmányozniuk kellene a Földanya második szemét is. Végül ez a felismerés volt az, amely elindította a tauren papok és paladinok születését. Tahu végzett a druidizmus művészetével és ő lett az első tauren pap, míg Aponi a harcosok útját hagyta ott, hogy ő legyen az első tauren paladin. És létrejött a Napjárók rendje. De hogy őszinték legyünk, tauren papok elvileg elszórtan, kevesen, de léteztek már a tauren mitológiában.
napjárók2
Bölcsszél Tahu
An’she a napot, míg Mu’sha a holdat jelképezi a tauren mitologiában. Mu’Sha Elúnt jelenti az éjelfek számára. Minden reggel, mikor An’she felébred, vérzik, a fényét áldozza fel, hogy tudassa a taurenekkel: a hajnal közeledik. A tauren paladinok és papok tisztelik a Fény által keltett reményt, és hiszik, hogy a Földanya süt a világra An’she-n keresztül. Míg az éjelfek csak Elúnt tisztelik, addig Tahu úgy véli, hogy An’she ellentéte Mu’shanak, és csak a kettő együtt hozhatja el a Földanya egyensúlyát, ezáltal egy új áldást is a taurenekre. Ezért van szükség a druidákra és a papokra is egyaránt. A Kataklizma során An’she ereje megjelent vörös lángok vagy aranyozott mágia formájában is. A taurenek An’she nevére egyaránt használják a Fény és a Nap szót is.
Látnoknak nevezzük a taurenek között lévő legerősebb gyógyítókat, illetve a papokat. Egy törzsön belül a legerősebb három gyógyító kerül a Törzsfőnök mellé támogatónak.
A Napjárók Rendje lényegében a tauren paladinok rendje. Egyre fontosabb részét képezik a tauren társadalomnak, előfordult már, hogy maga Vérpatás Baine (Baine Bloodhoof) használta fel őket akciókra, mint amikor Garrosh kimentésére indultak a Quilboarok ellen. Vagy Napjáró Dezco akciója. (A cikk másik részében olvashatjátok történetét)
Mivel a fény nem válogat a fajok között, ezért nem is annyira nehéz elképzelni, hogy a taureneket is elérje. Több faj is használja a Szent Fény (Holy Light) erejét, azonban a különböző csoportokban és vallásokban is máshogy testesül meg, például az éjelf papok és papnők, mint Tyrande, Elún, a Hold Istennő áldását látják benne, Velen Próféta a Naaruk erejének tartja, míg Uther az egyén és az univerzum összhangját látta benne. Itt fel akarom vetni a kérdést: Előfordulhat, hogy An’she egy Naaru? Lehetséges, hogy An’she és Mu’sha együtt jöttek Azeroth-ra? Talán amíg Mu’sha a trollokat és éjelfeket közelítette meg, addig An’she az embereknek és törpöknek mutatta meg a fény erejét?
“Mindig a hajnal előtt van a legsötétebb… de a hajnal eljön, a nap felkel és az egyensúly eltolódik oda, ahova kell.” -Ragyógósörény Aponi
Napjáró Dezco a Hajnalüldöző (Dawnchaser) törzs vezetője. Baine őt és törzsét küldte el Pandariába, az új és akkor még ismeretlen kontinensre. A törzs hajói azonban viharba kerültek és három el is pusztult abban. Végül csak az utolsó hajó volt képes rátalálni Pandariára. Dezco terhes feleségénék a látomásai vezették el őket oda, és végül Krasarang Vadonjaiban ( Krasarang Wilds) kötöttek ki. Az ott megerősödő Sha sötét ereje megbetegítette Dezco feleségét, és a segítségért küldött Chezin is meghalt, így végül Dezco kalandorokat küldött, hogy hozzanak el bizonyos gyógynövényeket, amelyek megmenthetik a feleségét. Leza, Dezco felesége végül meghalt, azonban újszülött ikreit sikerült megmenteni. Dezco tovább indult északnak törzsével és eljutott a Négy Szél Völgyébe (Valley of Four Winds), ahol segítettek a pandareneknek visszaverni a mantidokat egészen Kun-Lai Oromig (Kun Lai Summit), a Fehér Tigris Templomáig (Temple of the White Tiger). Itt találkozott Dezco Anduin Wrynn herceggel, akiről még Baine mesélt neki. Dezco, mivel megkedvelte Anduint, elhatározta, hogy megvédi a herceget és együtt kértek a Magasztos Égiektől (August Celestials) bejutást az Örök Virágzás Völgyébe (Valley of Eternal Blossoms). Így léphettek be a pandarenek a Horda és Szövetség tagjaival a völgybe. A Horda tagjait a Két Hold Szentélyénél (Shrine of the Two Moons) helyezte el az Arany Lótusz (Golden Lotus). Azonban Dezco rájött, még nincs vége útjának. A völgybe a moguk is visszatértek és Dezco-nak kellett elsimítania a jelenlévő Hordások konfliktusait is. Lényegében ő lett a Két Hold Szentélyének a vezetője is.
napjárók3
Eközben az Arany Lótusz tagjai megtudták, hogy csecsemők vannak a Völgyben, amelyek közül az egyiknek az a sorsa, hogy a szervezet tagja legyen. Dezco a feleségének tett ígérete miatt nem volt képes egyik fiát sem átadni az idegeneknek. Ezért megpróbált elszökni vissza, Mennydörgés Szirtre. Azonban a moguk miatt kénytelen volt egy csapat menekülttel együtt utazni, akik között jelen volt három Arany Lótusz tag is. Habár csalódtak Dezco döntésében, mégsem állították meg döntésében. Az egyik éjszaka leple alatt azonban moguk támadták meg a csoportot és Dezco egyik fiát, Vöröstülököt (Redhorn) ellopták. Mokimo, a hozen könyörgött, hogy bízza rá Dezco Felhőpatát (Cloudhoof), a másik fiát, amíg Dezco elmegy Vöröstülökért. Dezco azonban nem engedett a kérésnek és fiával ment el Vöröstülökért és harcba keveredett a mogukkal. A csata során Mokimo testével akadályozta meg, hogy a kis Vöröstülököt megöljék. Dezco azonban csak a harc után szembesült azzal, hogy a másik fia a kosarában meghalt a csata alatt. Dezco és Mokimo elvitték a mérgezett Vöröstülököt a völgy szent vizeihez, hogy meggyógyítsák őt. Ekkor Chi-Ji képe jelent meg és meggyógyította Mokimot és a csecsemőt. Mokimo felajánlotta, hogy elkiséri Dezco-t hazájába, Dezco azonban megértette, hogy a Völgy számára egy új otthont jelent és fájó szívvel, de átadta megmaradt csecsemőjét Mokimonak.
Később amikor Garrosh majdnem megölte Anduint, a paladin maga vállalta, hogy elkíséri a herceget a Ködben lévő Fogadóba (Tavern in the Mists), hogy ott találkozhasson Wrathionnal. Még később pedig a vérelfek oldalán harcolt a Vihar Szigetén (Isle of Thunder).
napjárók4
Amikor pedig Garrosh elkezdte az ásatásokat az Örök Virágok Völgyében, Tharan Zhu elküldte Dezco-t a Völgyből. Dezco állta a pandaren haragját, és elmagyarazta Tharan Zhu-nak, hogy ez nem a Horda bűne, csupán egyetlen személyé, és hogy a Hordán belül hamarosan felkelnek Garrosh ellen, csak adjanak nekik időt. Tharan Zhu ismeretségükre való tekintettel adott a taurennek egy kis haladékot, hogy Garrosh-t bíróság elé állítsák.
Miután a Völgyet bemocskolták, Dezco, Nala és a Hajnalüldöző törzs bátor tagjai csatlakoztak az Arany Lótusz Védőihez a Két Hold Oltára előtt. Dezco részt vett Orgrimmar ostromában is.
Vége, mármint csak ennek a cikknek, de a Warcraft világában még története folytatódik. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése